Legfontosabb kérdések/válaszok a terápiával kapcsolatban!

Hogyan lehet röviden elmagyarázni a fizikai érterápia lényegét?

A BEMER terápia olyan betegségek és állapotok megelőzésére és kiegészítő kezelésére javasolt, amelyek a gyenge érmozgás következtében károsodott mikrokeringés miatt alakulnak ki, azzal összefüggésben jelennek meg, vagy a károsodott mikrokeringéssal kapcsolatos komplikációkat okoznak.
A BEMER terápiás készülék célja, hogy növelje a kis és nagyon kicsi prekapilláris arteriolák ()<100 mikron) összehúzódásának korlátozott gyakoriságát, ezzel javítva a vér eloszlását a mikrocirkulációs rendszer kapilláris hálózatában.

A fizikai érterápia orvosilag jóváhagyott?

A hagyományos orvostudományt még mindig a mechano-kémiai gondolkodásmód (sebészeti eljárások és gyógyszeres kezelések) uralja.

A fizikai érterápia azonban már a hagyományos orvostudomány részévé vált, mint kiegészítő kezelés.

Orvosi társaságokban már elfogadják, orvosi kutatócsoportok egyik fő kutatási területe, és számos egyetem folyamatban lévő kutatásának a tárgya. Sőt, orvosi és tudományos körökben jelenleg azt is fontolgatják, hogy a fizikai érterápiát be kellene-e venni a hagyományos gyógykezelési irányelvekbe.

A fizikai érterápia hivatalos tanúsítványa újabb alapot nyújt arra, hogy a hagyományos orvoslás elfogadja, mivel a működési mechanizmusát és a tudományos bizonyítékot hivatalosan is elismerték.

Készültek-e tudományos tanulmányok a fizikai érterápiáról?

Igen. Az évek során a fizikai érterápiáról számos témakörben készültek tudományos tanulmányok, amelyeknek az eredményeit publikálták.
Kizárólag ez a tudományos munka és az eredményei tették lehetővé, hogy megszerezzük a "Fizikai érterápiára" a tanúsítványt, és létrehozzuk és bevezessük az érterápia egy új formáját.

Ennek köszönhető, hogy a „fizikai érterápia" olyan új normát képvisel, amit a tanúsítvány is elismer.

Jelenleg a tudományos adatbázis több mint 500 oldalnyi tudományos tanulmányt tartalmaz olyan alkalmazási módok széles köréről, amelyek esetében a „fizikai érterápia" igazolta az ajánlásokat és adjuváns hatását. Eddig 3 könyv, a PubMed adatbázisában szereplő 12 tanulmány és mintegy 50 egyéb publikáció jelent meg.


A fizikai érterápia előnyei?

 • Azért ajánlják, mert a betegség egyik legfőbb okával foglalkozik (hipoperfúzió és energiahiány), és megmutatkoznak a kezelés hatásai (jobb életminőség és teljesítmény). 
 • Mivel számos, a szervezetben rejlő önszabályozó mechanizmust támogat (ennélfogva széles spektrumú). 
 • Mivel tartós használat esetén sem figyeltek meg káros mellékhatásokat. 
 • Mivel alkalmazható a teljesítmény javítására, a regenerálódás meggyorsítására, fizikai és/vagy szellemi stressz esetén, betegségek megelőzésére és kezelésére vagy a seb és csontgyógyulás felgyorsítására. 
 • Mivel könnyen kombinálható bármilyen egyéb kezelési módszerrel. Különösen alkalmas emellett a hagyományos orvosi terápiák támogatására. Felerősítheti a gyógyszerek hatását és a gyógyszeres kezelés adagjának csökkentését eredményezheti.
 • Mivel gyakran olyankor is hatásos lehet, amikor a hagyományos kezelések már nem hoznak eredményt (az úgynevezett kezelhetetlen esetekben). 
 • Mivel a hatékonysága tudományosan bizonyított. 
 • Mivel a hatásmechanizmusát gyakorlatilag és elméletileg is alátámasztja és bizonyítja hosszú évek gyakorlati alkalmazása. 
 • A BEMER technológiát és a BEMER PRO/CLASSIC rendszereket orvosi eszközként kipróbálták és jóváhagyták. Több mint 15 évi folyamatos kutató- és felesztőmunka eredményeképpen a fizikai érterápiát a világ első fizikai érterápiájaként tanúsították, mivel sikerült tudományosan igazolni a károsodott mikrokeringésre gyakorolt egyértelműen pozitív hatását. 
 • Egészségügyi szakemberek és végfelhasználók egyaránt használhatják. 
 • A fizikai érterápia olyan kezelés, amely közvetlen hatást gyakorol a megzavart mikrokeringésre anélkül, hogy ez a zavar korlátozná. 

Számokban kifejezve milyen hatása van a terápiának?

27

-kal gyorsabb vazomóció

29

-kal jobb véreloszlás a kapillárisokban

31

-kal gyorsabb vénás elfolyás

29

-kal magasabb oxigén-kinyerés

A Berlini Mikrocirkulációs Intézetben igazolt:

27 % -kal gyorsabb vazomóció
29 % -kal jobb véreloszlás a kapillárisokban
31 % -kal gyorsabb vénás elfolyás
29 % -kal magasabb oxigén-kinyerés

A fenti adatok a 30 napos kezelés után elért legnagyobb értékek. Forrás: R. Klopp; Institut für Mikrozirkulation Berlin; 2010

Miért olyan fontos az ember egészsége és teljesítménye szempontjából a mikrokeringés?

Tudományos bizonyítékok támasztják alá, hogy az ember egészsége és teljesítménye nagymértékben függ a jól működő mikrokeringéstől.
Minden magasabb rendű életformában a vérkeringés szabályozza a sejtek oxigén- és tápanyagellátását, valamint a hormonokon és neurotranszmittereken keresztül a létfontosságú információkkal való ellátását, a salakanyagok eltávolítását, az immunvédelmet és még sok egyebet.

Szervezetünk minden egyes sejtjének, az izmoknak, ízületeknek, szerveknek, mirigyeknek, az immunrendszernek stb. a teljesítménye és működőképessége a mikrocirkuláción keresztül megvalósuló megfelelő mértékű ellátástól és elszállítástól függ.

Miért vezet a mikrokeringés károsodása teljesítményromláshoz, és miért okozhat korai öregedést és betegséget?

A mikrokeringés károsodása az ebből származó ellátási és szállítási zavarok következtében energiahiányt okozhat a sejtekben. Ez kezdetben a teljesítmény visszaesésében mutatkozik meg, később pedig az érintett sejtek hibás működésében. Amikor már egy szerv vagy szövet sok sejtje érintett, megjelennek a megfelelő tünetek, amelyek aztán betegségként azonosíthatók.

Az energiahiányban szenvedő sejtek nem képesek maximális teljesítményt nyújtani. A sejtek többségének van egy meghatározott élettartama, ezt követően pedig megújulnak. Az energiahiányban szenvedő sejtek idő előtt elhalnak. 

Még a fehér vérsejtjeink is - és ezáltal az immunrendszerünk hatékonysága is – közvetlenül függenek a mikrocirkulációtól és ezeknek a sejteknek az energetikai állapotától.

Milyen főbb okok állnak a mikrocirkulációban fellépő keringési rendellenességek mögött?

A keringési rendellenességek, a gyenge teljesítmény, az idő előtti öregedés és a betegségek oka az iparosodott országokban élő emberek körében elsődlegesen az életstílusukban keresendő.
A „civilizált” népek életkörülményei, amit az orvostudományban gyakran kockázati tényezőkként emlegetnek – például a testmozgás hiánya, az elhízás (helytelen étrend), a pszichológiai stressz és a fokozódó környezeti nyomás – a véráramlás károsodásához vezetnek, és ezáltal a korai öregedés és a betegségek kialakulásának a fő okát jelentik.

Miért alkalmazható a fizikai érterápia betegségek kezelésére?

A BEMER terápia a mikrokeringés megerősítésével javítja a véráramlást, vagyis a keringést, aminek a hatása érezhető. Alapvetően kedvező hatása van a betegségek kezelésére. Rendkívül nehéz gyógyító hatást is elérni jól működő mikrocirkuláció nélkül.
A BEMER terápia egy kiegészítő kezelés, ami támogatja a szervezet teljesítményét és öngyógyító képességét, miközben megteremt egy olyan alapot, amire támaszkodva mind a hagyományos orvosi kezelések, mind a természetgyógyászati gyógymódok hatásosabbak lehetnek. Minden ismert terápiával ideálisan együtt tud működni.

Milyen ellenjavallatai vannak a kezelésnek?

Minden fajta szerv- és sejtátültetés (pl. csontvelő átültetés), amit immunszupresszív és orvosilag előírt terápiában alkalmaznak, a BEMER alkalmazását kizáró kontraindikáció.

A szervezet a transzplantátumot (idegen szervet és sejteket) betolakodóként és testidegenként azonosítja, és megpróbál tőlük megszabadulni (kilökődés); az immunrendszert ezért gyógyszerekkel el kell nyomni.

A fizikai érterápia megerősíti az immunrendszert, ami ebben az esetben nem kívánatos.

Használhatom-e a BEMER fizikai terápiát fém implantátumokkal együtt?

Mivel a BEMER-specifikus jelet továbbító mágneses mező intenzitása alacsony,a BEMER terápia mindenfajta fém implantátummal együtt használható (sebészeti csavarok, lemezek, kapcsos sebzárak stb. ...).

Alkalmazható-e a fizikai érterápia elektronikus implantátummal rendelkező emberek esetén?

A BEMER Terápiához használt eszközökben használt elektromágneses mezők nem okozhatnak interferenciát a pacemakerekkel vagy a defibrillátorokkal, amennyiben az eszköz megfelel az európai szabványoknak és a vonatkozó használati feltételek szerint alkalmazzák.

Alkalmazható-e a fizikai érterápia vérrög vagy trombózis okozta elzáródások esetén?

Igen, de csak a kezelőorvossal történt megbeszélést követően, mivel szükség lehet az alkalmazott gyógyszeres kezelés adagolásának a módosítására.

Alkalmazható-e a fizikai érterápia egy közelmúltban bekövetkezett stroke-ot követően?

A fizikai érterápia közelmúltban bekövetkezett stroke-ot követő alkalmazhatósága attól függő, hogy milyen jellegű volt ez a stroke. Ebben az esetben tájékoztatni kell a kezelőorvost és a tanácsát kell kérni.
A régebben bekövetkezett stroke esemény esetén a fizikai érterápia alkalmazhatósága elsősorban a felírt gyógyszerektől függ. Jelenlegi ismereteink szerint a fizikai érterápia a legtöbb esetben nyugodtan alkalmazható. Kérjük, vegye fel a kapcsolatot az orvosával.

Előfordulhat-e, hogy a betegség a fizikai érterápia alkalmazása ellenére súlyosbodik?

A BEMER alkalmazása a szervezet önszabályozását és öngyógyítását támogatja. Ez csak abban az esetben lehetséges, ha az emberi szervezet minden egyéb számára szükséges anyaghoz (tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek stb.) megfelelő mennyiségben hozzájut.

Amennyiben ezek az anyagok nem állnak rendelkezésre megfelelő mennyiségben, hiánytünetek léphetnek fel (a magnéziumhiány például lábikra görcsöt okozhat, a kalciumhiány hatására begörcsölhet a kar vagy szívritmuszavar alakulhat ki stb.). Az ilyen hiányokon a fizikai érterápia természetesen nem tud felülkerekedni.
Kiválasztási reakciókhoz vezethet, ha a szervezetet méreganyagok (nehézfémek, savak stb.) terhelik. Ezeknek az anyagoknak a kiválasztását tehát más eszközökkel is mindig meg kell támogatni; különösen fontos, hogy a sok szénsavmentes vizet fogyasszunk.

Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy az idegek vezetőképességének a javulásával a fájdalom szubjektív érzékelése felerősödik. Ez nem ok a terápia megszakítására, hanem a pozitív hatás bizonyítéka.

Súlyos betegség esetén az alkalmazás megkezdése előtt ki kell kérnie egy, a fizikai érterápiában járatos orvos vagy egészségügyi tanácsadó - és lehetőség szerint velük együtt a kezelőorvosa – véleményét.

Lehet-e a BEMER terápiával betegséget meggyógyítani?

A fizikai érterápia nem betegségspecifikus kezelés. A mikorkeringésre gyakorolt hatásának és a sejtek ennek következtében javuló ellátásának és salakanyag elszállításának köszönhetően ezek a sejtek ismét képesek nagyobb mennyiségű energiát termelni és biztosítani, és ezáltal ismét energikusabb ellátni a feladatukat (a termelést). A szervezet ezen a „megnövekedett termelésen" és a sejt-termékek ebből következő szélesebb körén keresztül képes a szabályozó keringését helyreállítani. Így a szervezet saját magán segít, és előmozdíthatja a gyógyulást.

Elősegíti-e a fizikai érterápia a daganatok növekedését?

A tumor egy abnormális sejt, amelynek a metabolizmusa különbözik a normál sejtekétől. Állatkísérletekben sikerült bizonyítani, hogy a BEMER alkalmazása nem gyorsítja a daganat növekedését. Mind a mai napig nem tudunk ilyen esetről, jóllehet a terápiát évtizedek óta több milliószor alkalmazták.

Mennyi ideig maradnak meg a kezelés eredményei?

A fizikai érterápiát hosszú távú kezelésként ajánlott alkalmazni.
A fizikai érterápia pozitív hatásai meglehetősen hosszú ideig megmaradnak. Ez alapvetően az érintett felhasználó egyén életstílusától függ.
A célunk az, hogy a teljesítményt és az egészséget idős korban is fenntartsuk. Az életkor kevésbé fontos, lényegesebb, hogy hogyan öregszünk (milyen életminőségben).

Mennyi időn belül várható, hogy jelentkeznek a terápia eredményei?

A terápia időtartama nagyban függ a betegség súlyosságától, a beteg életkorától, a betegség időtartamától és az érintett személy egész életstílusától. A kezelés során észrevehető javulás a legtöbb embernél először négy-hat héten belül jelentkezik, amennyiben a bázisprogramot rendszeresen és következetesen betartották.

Mit érez a kezelt személy a BEMER fizikai érterápia alkalmazása közben?

A BEMER kezelés minden felhasználónál más érzésekkel jár. Egyes felhasználók enyhe melegséget vagy bizsergést éreznek. A legtöbben a kezelés után sokkal ellazultabbnak és erősebbnek érzik magukat.

Hallottam az elektromágneses szennyezés káros hatásairól. Növeli ezt a BEMER?

Mindeddig nem találtak széles körben elfogadott tudományos bizonyítékot arra, hogy az elektromágneses szennyezés káros hatást gyakorolna az emberi szervezetre. Ez idáig általában a nagy frekvencia víztartalmú szövetekre gyakorolt hőhatását igazolták. A sejtegyüttesekre gyakorolt minden lehetséges hatás és az egyes sejtekben fellépő esetleges rezonancia továbbra is meggyőző bizonyításra vár. Ugyancsak nem sikerült még bizonyítani az agyra vagy az idegpályákra gyakorolt állítólagos hatást sem.

A Német Szövetségi Sugárvédelmi Hivatal nyilatkozatot adott ki több különböző, nyilvános vita tárgyát képező tanulmányról, amelyek az elektromágneses sugárzás esetleges káros hatásaira figyelmeztetnek, amelyben kivétel nélkül valamennyi tanulmányt hibásnak találta, számos módszertani hibára vagy az állítólagos eredmények reprodukálhatóságára hivatkozva.

A valóság az, hogy valamennyi termékünknek (különösen az áramellátásnak) meg kell felelnie a gyógyászati eszközökre vonatkozó rendkívül szigorú EMC (elektromágneses kompatibilitási) irányelveknek, és teljesíteniük kell az irányelvekben meghatározott értékeket.

Túlzásba vihetem a BEMER terápiát és ezzel károsíthatom a szervezetemet?

A BEMER terápia támogatja a szervezet gyógyító képességét, és stimulálással segíti az életkor vagy betegség miatt károsodott mikrokeringést. Egy „egészséges" szervezetben, ahol minden működik, a BEMER terápia képes stimulálni a vérkeringést, de nem tudja túlstimulálni, ezáltal pedig megerősítheti a szervezet szabályozó mechanizmusait és hosszabb ideig megőrizheti az egészségét (megelőzés).
Egy „beteg" szervezetben a BEMER terápia stimulálja a mikrokeringést, és ezáltal a vérkeringést valamint a sejtek ellátását és salakanyag mentesítését, hogy ismét jól működhessenek.

Vízágyon is biztonságosan használhatom a BEMER rendszert?

A vízágy nem befolyásolja és nem zárja ki a BEMER terápia alkalmazását.

Ha egy sportoló a fizikai érterápiával megváltoztatja a metabolizmusát, az egyenértékű-e a doppingolással?

Nem, a kezelés a metabolizmust csak az adott fizikai körülmények között optimalizálja. Az elsavasodás hatására károsodott véráramlás gyorsabban normalizálódik, a salakanyagok gyorsabban kiürülnek és a sérült izomsejtek gyorsabban rendbe jöhetnek.

Javul-e a sportolók teljesítménye a fizikai érterápia alkalmazásával?

Igen, a BEMER kezelés hatására javulhat a teljesítmény.
A jobb teljesítmény oka a gyorsabb regenerálódás, a sérülési kockázatok csökkenése és az energiatakarékos bemelegítés.
A gyorsabb regenerálódásnak köszönhetően módosítható az edzésterv, ezáltal javul a teljesítmény. Megfigyelték, hogy az edzésterhelés alatt a szokásosnál ritkábban fordulnak elő fertőzések.

A fizikai érterápia növeli a koncentrációs képességemet?

Mivel a szervezet anyagcseréjét optimalizálja a BEMER rendszeres használata,  ez pozitív hatással lehet a koordinációs képességekre is, mivel a test sokkal később fárad el és hosszabb ideig fennmarad a koncentráció.

Fizikai érterápia súlyosbítja a duzzanatot a sérülés után?

Nem. A fizikai érterápia a szervezet saját folyamatait, vagyis a vérkeringés és a véreloszlás szükséges mértékű javulását támogatja, amit nem szabad összekeverni egy seb (ér) vérzésének a felerősítésével. A fizikai érterápia ezzel szemben a fiziológiai folyamatok optimalizálását biztosítja, például a seb gyors bezáródását (alvadás) és a gyógyulási fázis beindulását (a helyreállító mechanizmusok aktiválását / optimalizálását). Emellett pozitív hatással lehet ízületi sérülések esetén az ízületi folyadék képződésének a szabályozására, és ezáltal közvetlenül is ödéma ellenes hatást érhet el.

Hogyan befolyásolja a fizikai érterápia az erőnlétemet?

Nincsen rá közvetlen hatással, de közvetetten befolyásolja. Felgyorsul a nehéz súlyzós edzéseket követő regenerálódás, így kevesebbet kell várni a következő edzésig. Ebben az értelemben a fizikai érterápia az erőnlétre is pozitív hatást gyakorol. Ráadásul csökken a sérülések kockázata, mivel az izmokra és a kötőszövetre pozitív hatást gyakorol a fizikai érterápia rendszeres alkalmazása. A fizikai érterápia erőedzések előtt is alkalmazható a bemelegítés támogatására (javul a keringés).

Mielőtt belekezdek valamibe, mindig nagyon ideges vagyok. Segíthet ebben a fizikai érterápia?

Igen, segíthet. A fizikai érterápia a stresszes helyzetekre, például a lámpalázra vagy a szorongásra (pl. a fogorvostól való félelem) is hatással lehet, mivel nyugtatóan és ellazítóan hat a vegetatív (autonóm) idegrendszerre. A vonatkozó tudományos tanulmány mindezt igazolta is.

Izomkeményedésben (myogelosis) szenvedek. Használhatok a kezelésére fizikai érterápiát?

Igen. Kérjük, hogy használja a bázisprogramot a B.BODY teljes testfelület kezelőegységgel, valamint a B.SPOT vagy a B.PAD helyi kezelőegységet a P3 programmal közvetlenül a megkeményedett izmon.

Segíthet-e a fizikai érterápia izomláz (DOMS) esetén? Ebben az esetben milyen hatás érvényesül?

Az izomfájdalmat általában el kellene kerülni, mivel ez az izom károsodását vagy az izomjestek duzzanatát jelenti (apró mikrorepedések). Ha valaki mégis megsérül, a fizikai érterápia kifejezetten ajánlott, mivel bizonyítottan felgyorsítja a sérülések gyógyulását. Tudományos tanulmányok kimutatták, hogy a fizikai érterápia támogatja a gyorsabb sebgyógyulást. Ebben az esetben a helyes kezelési mód a teljes testkezelés Bázisprogram szerint történő lefolytatása plusz a helyi alkalmazás a P3 program szerint.

Szükségem van még egyáltalán a fizikai érterápia mellett hagyományos gyógymódra?

A BEMER kezelés fontos támogatást nyújt az orvos/terapeuta számára, de nem helyettesíti őket.
A fizikai érterápia minden betegségben használható a terápia támogatására és rehabilitációra. A fizikai érterápiát megelőző eljárásként is alkalmazzák a szervezet megerősítésére és az önszabályozás javítására. Egészséges emberek ugyancsak alkalmazhatják a fizikai érterápiát megelőzésre és a teljesítményük javítására.
Felhívjuk a figyelmét, hogy a fizikai érterápia soha nem helyettesíti az orvos által előírt hagyományos gyógykezelést, ideális esetben azonban a gyógyszeradag csökkentését eredményezheti.

Google Analytics

Google Analytics is a service used on our website that tracks, reports traffic and measures how users interact with our website content in order for us to improve it and provide better services.