Mi az a NOVAERUS?


A levegőtisztítás jelentősége

A levegőben terjedés hatásmechanizmusát a kórokozók példáján mutatjuk be ebben a rövid animációban, de a terjedés elve igaz mind az allergénekre, mind a levegőben megtalálható egyéb szennyező anyagokra egyaránt.

A kórokozókkal kapcsolatban mai napig makacsul fennálló vélekedés az, hogy csak némelyik alkalmas arra, hogy a levegőn keresztül fertőzzön. A reklámok a TV-ben, vagy a jóhiszemű tanácsok mind a kezek és a felületek tisztítását célozzák, és nem foglalkoznak a levegővel.

A helyzet az, hogy valójában mindegyik kórokozó alkalmas fizikailag arra, hogy terjedjen a levegőn keresztül. Ennek nagyon egyszerű oka van, semmilyen különleges képességre nincs hozzá szükség.

A betegségekért felelős mikrobák ugyanis annyira kicsik és könnyűek, hogy a legenyhébb légáramlatok is képesek felkapni őket és elsodorni máshová. Ebből a szempontból számukra egy ágyazás, ablak vagy ajtónyitás, esetleg a WC öblítés valóságos tornádónak számít. Méretük, felületi tulajdonságaik és tömegük függvényében aztán különböző ideig utaznak az áramlatokkal, míg elérik új úti céljukat.

Könnyű belátni, hogy mivel egy átlagos baktérium is legalább ezerszer nagyobb egy átlagos vírusnál, ezért a baktériumok fognak várhatóan hamarabb leülepedni a levegőből. Ez így is van, de amíg ez megtörténik, addig is percek telnek el, ami elegendő lehet arra, hogy akár több tíz métert is utazzanak egy épületben. A központi szellőzővel rendelkező helyiségekben még bonyolultabb lehet a helyzet, hiszen az erős és összetett huzathatások gyakran kombinálódnak olyan helyszínekkel, ahol a baktériumok és a penészgombák a számukra kedvező hőmérsékleti és pára viszonyok miatt fel tudnak szaporodni, pl. a nem kellő gyakorisággal cserélt filtereken vagy a kondenzvíztartályok környékén. Ebből a szempontból nem feltétlenül előnyös, ha egy épületnek olyan légcserélő rendszere van, ami végső soron az egymástól igen távol lévő helyiségek légtereit is összekapcsolja és keveri egymással.

A vírusok kis méretéből és súlyából adódik az a tény, hogy döntő többségük soha nem ülepedik le, azaz végtelen ideig képesek a levegőben keringeni és így bárhova eljutni.

Novaerus. Versenytársak nélkül.

Létezik sokféle, helyiségekbe szabadon kihelyezhető légtisztító berendezés, a kereskedelem számos, különböző elven működő eszközt felsorakoztat. Ezek egytől-egyik hatékony üzemelést ígérnek, jó részük anélkül, hogy ventilátorral történő levegőforgatást végezne, ami pedig a megfelelő működés minimumfeltétele. Sajnos téves az az elképzelés, hogy egy helyiség szennyezett levegője magától képes átvándorolni egy légtisztító készüléken, vagy a készülék hatóanyaga levegőkeringtetés nélkül kellő mértékben el tud keveredni és a védelmet folyamatosan szinten is tudja tartani.

A Novaerus légtisztító különlegesen csendes ventilátora segítségével óránként 50 m3 levegőt tisztít meg, miközben energiaigénye csupán 20 Watt.

A hazánkban elérhető, változatos árú készülékek az alkalmazható technológiáknak sokszor fantáziadús kombinációját vonultatják fel. Ezek egy része egyáltalán nem működik, mások esetében az üzemelés jelentős kompromisszumokkal, esetleg kockázatokkal is jár. Az igazság az, hogy ha egy technikai megoldás önmagában nem kellően hatékony, akkor más részmegoldással kombinálva sem fog tudni az eszköz kiemelkedő eredményeket elérni.

novaerus levegő fertőtlenítő

Egy konkrét példában a szűrővel működő légtisztítókat mutatjuk be. Minél kisebb egy szűrő lyukmérete, annál drágább pótolni, és cseréje is hamarabb szükségessé válhat, hiszen a kis pórusok könnyebben eltömődnek. A méret ráadásul esetünkben nagyon is lényeges: a vírusok olyan aprók, hogy még a legkisebb lyukméretű HEPA ÉS ULPA filterek sem képesek kiszűrni őket a levegőből, ezeket tehát a filteres készülékek nem képesek hatékonyan eltávolítani. Emellett a részecskeszűrők nem képesek a szagok eltávolítására sem; ehhez egy újabb, aktív szenes szűrőt is be kell építeni, amely tovább növeli villanyszámlánk összegét, hiszen minél több szűrőrétegen kell a levegőt átáramoltatni, annál nagyobb ventilátor teljesítmény szükséges hozzá. Ráadásul az aktív szén idővel kimerül és a filtert cserélni kell. Folyamatos üzemelés esetén akár havi 10-20.000 Forint költséget is jelenthet a szűrők rendszeres cseréje ezekben a készülékekben. Ha pedig ezt elmulasztjuk, akkor a berendezés egy idő után képtelen lesz az eltömődött szűrőkön a levegőt kellő mértékben átáramoltatni, így légtisztítónk a levegőt már nem fogja tisztítani, ellenben az elhasználódott filter kiváló táptalajul fog szolgálni a baktériumok és a penészgombák számára.

A Novaerus plazma minden vírust, baktériumot és penészgomba spórát elpusztít drága szűrők és ártalmas vegyszerek alkalmazása nélkül.

A sokféle elérhető légtisztító esetében a közös nevezőt az adja, hogy nem tudnak felmutatni klinikailag, vagy laboratóriumban igazolt eredményeket. A készülékek leírásai hemzsegnek a hangzatos jelzőktől, de tényleges, ellenőrizhető adatokkal legtöbbször nem támasztják alá az ígért hatékonyságot. Ha esetleg mégis találunk néhány számadatot, akkor a hivatkozás alapjául szolgáló vizsgálati dokumentáció valószínűleg nem hiteles, vagy talán nem is elérhető.

A Novaerus egyedülállóan hatékony hatásmechanizmusa laboratóriumban és klinikailag is igazolt. Ezek nem csak kísérleti körülmények között végzett mérések, hanem olyan utánkövetéses vizsgálatok, amelyeket betegeket kezelő kórházakban, vagy idősek otthonában végeztek. A Novaerus technológia 2008-ban elnyerte a brit állami egészségügy, az NHS innovációs díját is.

Customize

Google Analytics

Google Analytics is a service used on our website that tracks, reports traffic and measures how users interact with our website content in order for us to improve it and provide better services.