Hogyan működik a Novaerus plazma?

A Novaerus hatékonyságának titka a szabadalommal védett plazmamező, amelyet működési módjára utalva DBD (dielectric barrier discharge), azaz dielektromos gát kisülés plazmának neveznek. A nagyon alacsony energiaigényű, ún. hidegplazma jelenség a plazmatekercsen átfolyó elektromos áram hatására jön létre a két, üvegcsővel elválasztott elektróda közül a külsőnek a felületén, amely közelében a ventilátor által beszívott levegő elhalad.


A készülék a plazmatekercs közvetlen környezetében a levegőt ionizálja (energizálja), és ebben a reakciótérben olyan összetett fiziko-kémiai folyamatok zajlanak le egyidejűleg, melyeknek semmilyen kórokozó vagy szerves anyag nem tud ellenállni. A plazmatérbe kerülő sejteket, illetve az allergiás reakciót kiváltó, irritáló, illetve szagterhelést okozó szerves molekulákat az elektromágneses tér durva szakító, húzó erőkkel rongálja, amely visszafordíthatatlan szerkezeti károsodásokat okoz. A maradék anyagdarabokat pedig erős elektron és UV besugárzás éri, kiegészülve a plazmatérben létrejövő szabad gyökök oxidáló hatásával.

A NASA Ames Research Center által végzett kutatások során azt vizsgálták, hogyan pusztítja el a plazmamező a mikroorganizmusokat. A harmadik ábrán elektronmikroszkópos felvételeket láthatunk E. coli baktériumról a plazmán történő áthaladás előtt és után. Míg a bal oldali képen egy “egészséges” baktérium látható a kezelést megelőzően, a jobb oldali képen már a megsemmisült baktérium maradványai láthatóak a Novaerus plazmán történő egyszeri áthaladást követően. Ilyen mértékű roncsolást követően a kórokozók képtelenek újra fertőzőképessé válni vagy szaporodni. E hatás felelős egyúttal a pollenek és poratkák felületén lévő, allergiát okozó fehérjeláncok inaktiválásáért, illetve a szaganyagok és irritáló szerves vegyületek lebontásáért is.

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy ha ez a hatás ennyire agresszív, akkor nem bocsát-e ki a készülék valami olyan anyagot, ami a felhasználójában is kárt tehet? A válasz nem, mégpedig azért, mert a készülék reakcióterét mikrobákra méretezték, vagyis kiterjedése emberi léptékkel nézve rendkívül kicsi, maga a reakció pedig nagyon gyorsan, a másodperc tört része alatt végbemegy.

A készülékek megkapta a Nemzeti Népegészségügyi Központ tanúsítványát. A részletes laboratóriumi vizsgálatokat magába foglaló tanúsító eljárás során mind a készülékek hatékonyságát, mind a működés során keletkező ózon és aldehidek mennyiségét ellenőrizték. Mivel a készülékek működése nem jár káros anyagok kibocsátásával, így folyamatosan is biztonságosan használhatók emberek jelenlétében.

VISSZA

novaerus nemzeti

Google Analytics

Google Analytics is a service used on our website that tracks, reports traffic and measures how users interact with our website content in order for us to improve it and provide better services.