Folyamatos levegőfertőtlenítés

Biztos győzelem a láthatatlan veszély ellen

koronavírus fertőzésKi ne ismerné a fertőzések terjedésének egyik legjelentősebb közegét, a levegőt? A levegő fontossága és nélkülözhetetlensége vitathatatlan. A tiszta levegő jelenti az életet, azonban szennyezettsége esetén láthatatlan, akár halálos veszélyeket hordozhat magában.

Nem kérdés, hogy a levegő tisztántartásának jelentősége életmentő lehet.

A láthatatlan veszélyek egyik legjelentősebb képviselői a kórokozók: a baktériumok, vírusok, penészgombák, gomba- és baktériumspórák, paraziták, féregpeték, amőbák – és ez még nem minden.

Cseppfertőzésről akkor beszélünk, amikor a fertőzött szervezetből a kórokozó a légutakon át a levegőbe kerül és onnan belélegzés útján egy másik ember szervezetébe jut. A kórokozók főleg köhögéssel, tüsszentéssel, beszéd során, illetve nyálka- vagy izzadmánycseppekkel együtt kerülnek a levegőbe.

A beltéri levegőbe kerülő kórokozók a környezeti hatásoktól, illetve ellenállóképességüktől függően néhány másodperctől akár több hónapig is életképesek, ezáltal fertőzőképesek maradhatnak. Az aeroszolizált cseppek közül a kisebbek (pl. a vírusokat tartalmazó, 5 mikron méretűek) akár korlátlan ideig is a levegőben lebegnek, a nagyobb méretűek viszont idővel leülepednek, nedvességtartalmuk elpárolog és a különböző tárgyakra (bútorok, padló, eszközök stb.) tapadnak. Később por formájában – a kiszáradást jól tűrő kórokozókkal együtt – a mozgó légáramlatok hatására újra a levegőbe, onnan pedig a légutakba kerülhetnek.

A levegőbe kerülő kórokozók valójában sokkal könnyebben okozhatnak megbetegedéseket, mint azt elsőre gondolnánk, melyet az elmúlt évek kutatási eredményei is egyértelműen bizonyítanak.

Nyilvánvaló, hogy az embereknek kiemelt érdeke fűződik a tiszta, kórokozóktól és egyéb káros elemektől mentes levegőhöz, melyet megfelelő szűrési hatékonyságú szellőztető rendszer (steril klíma) hiányában helyszíni levegőfertőtlenítéssel lehet biztosítani.

A levegőfertőtlenítés fő feladata a környezetünkbe kikerülő kórokozók elpusztítása, megsemmisítése. Erre több vélt vagy valós hatású megoldás is létezik, például a vegyszerhasználat, besugárzás, szűrés, szellőztetés, illóolajok és füstölők használata. Valljuk be, hogy ezek közül talán a vegyszerhasználatnak van a legtöbb értelme és bár hatékony megoldást nyújt, folyamatos levegőfertőtlenítést egészségkárosító hatása miatt e módszerrel nem tudunk végezni, mint ahogy UV-C fénnyel (germicid lámpa) sem. Fontos megjegyezni, hogy a különféle szűrőanyagok alkalmazásával (HEPA, aktívszén) fertőtlenítő hatást nem lehet elérni.

A sokféle igényt és szempontot összefoglalva elmondható, hogy a levegő megfelelő fertőtlenítéséhez olyan megoldásra van szükség, ami hosszú távon is gazdaságosan alkalmazható, használójára nézve biztonságos, erős és gyors hatású, valamint folyamatos működésű.

A szabadalommal védett Novaerus plazmatechnológia minden tekintetben megfelel az elvárásoknak: a fertőtlenítő hatást biztosító plazmamező 2 ezredmásodperc alatt elpusztítja a vírusokat, baktériumokat és penészgomba spórákat (pl. Influenza A/B, koronavírus COVID-19 vagy MRSA stb.), egyúttal lebontja a kellemetlen szagokat és az asztmatikus irritációt okozó szerves molekulákat, valamint semlegesíti az allergéneket is, amivel biztonságos és kellemes környezetet teremt.

Az egészségügy területén is széles körben alkalmazott, Nemzeti Népegészségügyi Központ által tanúsított hatékonyságú Novaerus készülékek folyamatos üzeműek (aktív levegő elszívás mellett), alacsony fogyasztásúak (20 Watt) és teljesen biztonságosak, amely ismérvek a kimagasló fertőtlenítési hatásfok mellett egyidejűleg egyetlen más levegőtisztító technológiáról sem mondhatók el.


HOGYAN MŰKÖDIK?Google Analytics

Google Analytics is a service used on our website that tracks, reports traffic and measures how users interact with our website content in order for us to improve it and provide better services.